Туристическа агенция БИ Кей Тур - Почивки, екскурзии, круизи и самолетни билети

+359 2 4652667, +359 885 324 362, +359 885 667 991, +359 894 743 533   info@bktour.bg    гр. София, ул. Граф Игнатиев 72

Грузия е държава в Източна Европа, на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция. Грузия покрива територия от 69 700 km², а населението ѝ достига до 5 милиона. Столицата и най-големият град е Тбилиси. Грузия е унитарна, полупарламентарна република, като правителството се избира чрез представителна демокрация.
По време на Античността са били създавани множество малки царства в този регион. Колхидското царство и Царство Иберия приели християнството през ранната половина на IV век. Обединеното Царство Грузия достига върха на своята политическа и икономическа сила по времето на царуването на Давид IV Строителя и Царица Тамара през XI и XII век. След това районът е превзет от различни големи империи. През късния XVIII век Източна Грузия (Картли-Кахетинското царство) сключва съюз с Руската империя и е анексирана през 1801 година. След кратка независимост, следвана от Руската революция през 1917, Грузия е окупирана от Съветския съюз (1921), ставайки съветска република. След независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия страда от гражданско неспокойствие и икономическа криза, което продължава през цялото десетилетие. Това продължава до Революцията на розите през 2003 г., след която новото правителство въвежда демократически и икономически реформи.
Планини, ски, плажове, вкусна скара с червено вино, а в бонус необичайни, но забавни наздравици. Всичко това се намира в Грузия. Страната, която граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад, е все по-любима дестинация на туристите. Ако някога сте се чудили дали да посетите бившата съветска република, ще ви покажем причините, които ще ви накарат със сигурност да стегнете куфарите за Задкавказието.
1. Най-голямата пещера
Пещерата Прометея или Кумистави се намира до град Цхалтубо. Тя стряска със своя размер. За туристите е отворена само една десета от нея, а именно 1420 метра. В пещерата има няколко подземни реки. Ще се срещнете с прилепи и всякакви зли гадини, които най-много леко да ви стреснат. За да видите тази красота ще се бръкнете с едва 7$. Срещу допълнително заплащане може да наемете лодка. Позволено е да се влиза с камера.
2. Кухнята
Грузинската кухня е известна по целия свят. Всеки уважаващ себе си професионален готвач знае как да прави известното пиле Табака. Също така са популярни ястия като Сациви, супа Харчо, пиле Чахохбили, Хинкали, Гозинаки и други. В село Сурами пък е единственото място, където може да опитате назуки, грузинския сладък хляб. Популярен деликатес в страната е гроздовата чурчхела, който съдържа сок от грозде, орехови ядки и брашно.
3. Виното
Вината „Цинандали“, „Саперави“ и „Киндзмараули“ могат да бъдат намерени в колекции на всички големи колекционери на напитката на боговете. Киндзмараули Корпорейшън е основната винарна, която предлага обиколка, а и участие в подготовката на виното. Целият процес е напълно безплатен.
4. Серните бани
Дългите, но очарователни разходки в Тбилиси, столицата на Грузия, могат да са доста тежки. Това обаче няма значение, тъй като има къде да се отпуснете. Обществените серни бани са уникални в това отношение. Водата идва от подземни източници и е обилна на сяра. Баните са изключително полезни за хора с кожни заболявания.
5. Планината
От Стария град на Тбилиси може да се изкачите към планината с лифт до гората Мтацминда. Гледката, на която ще станете свидетели, ще остане за дълго в паметта ви.

Грузия